Ulica braće Radić 5, 10316 Lijevi Dubrovčak
Email: info@kud-posavec.hr

KUD Posavec Dubrovčak Lijevi - Topolje

KUD Posavec
Dubrovčak Lijevi – Topolje

Kulturno umjetničko društvo “Posavec” Dubrovčak Lijevi – Topolje djeluje sa ciljem očuvanja pjesme, plesa, narodnoga ruha i narodnih običaja sela Dubrovčaka i Topolja.

Članice i članovi Kud-a ponosno čuvaju i njeguju ono što su nam u naslijeđe ostavili naši stari, te putem nastupa i putovanja tu ljepotu narodnoga ruha koje su izradile naše bake i utkale u njega tu svu svoju  ljubav prema baštini koju polako ovo suvremeno doba briše i gradi nešto novo, ponosno pokazuju našem narodu.

Marko Klak

Saznajte više

Narodne nošnje
sela Dubrovčaka Lijevog i Topolja

Ženska narodna nošnja se sastoji od rubače,zaslena i joplečja(jopleča-opleča), te se još ispod same rubače nalazi svitnjak,podrubaček i mašulinska podsuknja. Na samo joplečje dolazi lajbek. Ima tipova nošnji kod kojeg gornji dio nošnje čini „švabica“, tj lanena košulja uskih rukava, ukrašenih tako da se uklapaju uz sami zaslen i rubaču. Oko pasa i na prsa obavezno dolaze crveni pantleki vezani na lijevu stranu struka u mašnu. Umjesto joplečja(jopleča) i švabice nosile su se i svilene i plišaste bluze, a u zimskom periodu i plišasti kaputi.

Saznajte više

Muška narodna nošnja se sastoji od rubače(gornji dio narodne nošnje), gača s rojtami koje su vezane ispod koljena tračcem koji je pleten u pletenice, zatim na rubaču dolazi lajbek ( u početku su se nosili crni lajbeki, a kasnije su došli i u modu su ušli crveni lajbeki koji su se nosili u svečanijim prilikama),na lajbek dolazi crvena marama-rubec koji se veže oko vrata. Na nogama su se nosili opanci-opanjki remenjaki, a u svečanijim prilikama i cipele, te u zimskom razdoblju bogatiji i imućniji seljani su nosili i kožne čizme.

KUD Posavec naslovna test
Klak Marija, Dubrovčak Lijevi, Savska ulica 30

Ornamentika na pročeljima
zidanih štala u selu Dubrovčak Lijevi i okolnim selima

Autori: Marko Klak i Vlatka Berlan Vlahek

Tradicijsko graditeljstvo i ornamentika na zidanim gospodarskim objektima – stajama / štalama

Poveznica između motiva na narodnom ruhu, te ornamentima koji su izgrađeni i sazidani na zabatnim zidovima staja, daje na poticaj za detaljnije proučavanja elemenata na objektima, ne samo u Dubrovčaku lijevom nego i ostalim selima Sisačke Gornje Posavine, kao i na narodnom ruhu istoga područja.

Saznajte više

polovica 19. stoljeća

Pisanina na 6 jabuk

Tehnika izvedbe ornamenta: tehnika prebiranja na tkalačkom stanu

Motiv: crveni motivi geometrijski stiliziranih ruža.

kraj 19. stoljeća

Našvenina

Tehnika izvedbe ornamenta: vezenje svilom na lanenom platnu istkanom na tkalačkom stanu

Motiv: barokno stilizirano cvijeće u više boja.

1940. godina

Hrvatica

Tehnika izvedbe ornamenta: tehnika prebiranja na tkalačkom stanu

Motiv: geometrijski elementi romba, trokuta i kvadrata

Footer light

"Ponos Kud-a, te oni zbog kojih sve to radimo i održavamo brojne nastupe i događanja su nam naša djeca jer ako to prekinemo i bacimo negdje pod tepih, tu našu bogatu kulturu i običaje, pitamo se što će ostati našoj djeci u ovom dobu modernizacije i nepoštivanja samoga čovjeka."

Marko Klak

KUD Posavec Dubrovčak Lijevi - Topolje
Ulica braće Radić 5, 10316 Lijevi Dubrovčak

Predsjednik: Dejan Herceg
Tajnik: Marko Klak
Blagajnik: Marijana Gregčević

Voditelji i koreografi plesnih skupina:
Marko Klak i Marijana Gregčević

Footer light

© 2022. KUD Posavec Dubrovčak Lijevi – Topolje