Ulica braće Radić 5, 10316 Lijevi Dubrovčak
Email: info@kud-posavec.hr

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO Dubrovčak Lijevi

Dobrovoljno vatrogasno društvo Dubrovčak Lijevi je osnovano 16.lipnja 1927. godine, te od tada do današnjih dana neprekinuto djeluje na području našega sela. Kroz sve te godine svojega bogatog djelovanja važno je naglasiti da je već 1935. godine društvo uz pomoć ondašnjeg seoskog učitelja Ive Pejaković izgradilo veliki vatrogasni dom u centru sela Dubrovčaka Lijevog, koji i dan danas „stoji“ na ponos svih mještana.
Povijest DVD-a

Slika Doma u Dubrovčaku Lijevom – nacrtao olovkom
učitelj Ivo Pejaković

Povijest DVD-a
Povijest DVD-a

Društvo je uvijek bilo operativno spremno, te se kroz povijest rada Društva izmijenilo 3 kombi vozila, dvije vatrogasne štrcaljke na drvenim kolima, kao i ostalu opremu za gašenje i spašavanje, a sve u skladu sa normama vatrogasne opreme u vremenu kojem je nabavljana. 1957. i 2017. godine održane su dvije velike obljetnice od osnutka Društva, te se tada okupio zavidan broj vatrogasaca iz svih prijateljskih nam DVD-a. 90.-tih godina prošloga stoljeća započinje gradnja novog vatrogasnog spremišta, gdje i danas djeluju i rade članovi našega Društva, a od 2012. godine vodstvo DVD-a za svoje radne prostore koristi i zgradu stare škole Dubrovčak Lijevi.

Nastupi na vatrogasnim natjecanjima od samih početaka rada DVD-a bili su nezaobilazni kod naših članova, te je već 50.-tih i 60.-tih godina muška ekipa Društva postizala zavidne rezultate diljem bivše države, a na svom području djelovanja zauzimala je uvijek visoka mjesta na samim natjecanjima. O tim događajima i nastupima dalo bi se puno pisati, no ne možemo a da ne spomenemo povijesni nastup naše ženske ekipe vatrogasne mladeži 2019. godine kada se sa osvojenim 3. mjestom plasirala na državno natjecanje, i to je upisano zlatim slovima u radu našega Društva, jer je to prvi puta da DVD ima predstavnike ekipe mladeži na državnoj razini vatrogasnih natjecanja. Operativna spremnost u Društvu kao i tijekom prošlosti, pa tako i danas je uvijek na području našega rajona Posavina na zavidnom nivou, kao i obrazovanje naših vatrogasnih kadrova, a treba istaknuti veliki rad naših operativaca na potresom pogođenom području Siska i Banovine u prosincu 2020. godine, kao i u siječnju 2021.godine.

Društvo radi i na području uređenje centra našega sela, na pomoći oko uređenja i obnove župne crkve, kao i zgrade stare škole Dubrovčak Lijev. Nadamo se da će se ovakve aktivnosti u radu našega DVD-a i nastaviti u narednim godinama djelovanja, te će netko opet zapisati sve ono važno što se događalo, radilo u našem malom Društvu, a na ponos svih njegovih članica i članova, koji su prošli i koji će proći kroz nesebičan volonterski rad na svim područjima djelovanja koje pruža ovaj naš DVD Dubrovčak Lijevi.

Footer light

"Ponos Kud-a, te oni zbog kojih sve to radimo i održavamo brojne nastupe i događanja su nam naša djeca jer ako to prekinemo i bacimo negdje pod tepih, tu našu bogatu kulturu i običaje, pitamo se što će ostati našoj djeci u ovom dobu modernizacije i nepoštivanja samoga čovjeka."

Marko Klak

KUD Posavec Dubrovčak Lijevi - Topolje
Ulica braće Radić 5, 10316 Lijevi Dubrovčak

Predsjednik: Dejan Herceg
Tajnik: Marko Klak
Blagajnik: Marijana Gregčević

Voditelji i koreografi plesnih skupina:
Marko Klak i Marijana Gregčević

Footer light

© 2022. KUD Posavec Dubrovčak Lijevi – Topolje