Ulica braće Radić 5, 10316 Lijevi Dubrovčak
Email: info@kud-posavec.hr

Povijest KUD-a

KUD Posavec naslovnaPovijest KUD-a

Kulturno umjetničko društvo “Posavec” Dubrovčak Lijevi – Topolje osnovano je davne 1972 godine, točnije 10. kolovoza pod nazivom KUD “Posavec” Topolje. Prije nego što je osnovano Kulturno umjetničko društvo “Posavec”, u selu je djelovala Omladinska folklorna sekcija koja je osnovana 18. lipnja 1972. godine, te je poslije registrirana kao KUD “Posavec” Topolje.

Kasnije je KUD “Posavec” Topolje promijenio naziv u Kulturno umjetničko društvo “Posavec” Dubrovčak Lijevi – Topolje , pošto je djelovanje KUD-a u dva susjedna sela koja imaju isti Mjesni odbor i većina mještana koji su aktivni su iz tih sela, te je i time KUD “Posavec” dobio promjenu u svojemu nazivu pod kojem i danas djeluje.

KUD je osnovan sa ciljem očuvanja pjesme, plesa, narodnoga ruha i narodnih običaja sela Dubrovčaka i Topolja. Kroz svoje bogato djelovanje društvo je prisustvovalo na svim važnijim smotrama diljem naše domovine pa i šire, i to na smotrama folklora u Zagrebu( 1976.,1979. i 1998. godine) ,Vinkovcima (1998., 2013. dječja plesna skupina odabrana među tri najbolje skupine na samoj manifestaciji),Đakovu(1997., 2013.),Voloderu (1997,2008.), Slavonskom Brodu(2012),Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu i na međunarodnoj smotri Ohrid u Makedoniji, te ostalim mjestima u kojima se održavaju smotre folklora, te van granica naše domovine.

Članice i članovi KUD-a ponosno čuvaju i njeguju ono što su nam u naslijeđe ostavili naši stari, te upravo putem nastupa i putovanja tu ljepotu narodnoga ruha koje su izradile naše bake i utkale u njega tu svu svoju  ljubav prema baštini koju polako ovo suvremeno doba briše i gradi nešto novo, ponosno pokazuju našem narodu. Društvo danas djeluje u četiri skupine: dječja plesna skupina, odrasla plesna skupina i tamburaši, unutar KUD-a djeluju i pjevačice. U radu Društva treba spomenuti organizaciju „Koncerta dječjih folklornih skupina povodom Sv. Nikole“ koji se tradicionalno od 2008. godine održava u prosincu, a na kojem se izrazito prezentira dječji folklor, te organizaciju paljenja Uskrsnog krijesa zvanog „Vuzemnica“ koji se tradicionalno pali od  2007. godine.

KUD „Posavec“ od 2013. godine provodi projekt pod nazivom „Sačuvajmo baštinu našega sela“, a kroz koji otkupljuje i pohranjuje narodne nošnje i ostalo narodno ruho naših sela koja se nalaze u sklopu Župe sv. Nikole biskupa Dubrovčak Lijevi, a  u sklopu toga projekta prikupljeno više stotina komada narodnoga ruha. Važno je napomenuti da je početkom 2021. godine pokrenut projekt zaštite naše narodne nošnje zvane „Hrvatica“ koja se pojavljuje kao ženska narodna nošnja samo u ovom dijelu naše Posavine.

Društvo je aktivno i po pitanju uređena zgrade stare škole Dubrovčak Lijevi u kojoj danas djeluje i radi, te je u suradnji sa Muzejom Ivanić-Grada pokušava kvalitetno i stručno obnoviti i vratiti joj stari sjaj. Od 2019. godine KUD provodi i projekt „Melin – očuvajmo prošlost za budućnost“ , a u sklopu kojega se želi od propadanja spasiti jedini preostali mlin na kamen koji se nalazi preko 80 godina u vlasništvu obitelji Mraković u centru sela Dubrovčak Lijevi, preko puta zgrade stare škole, te ima veliku kulturnu, ali i društvenu vrijednost, ne samo za naše selo, nego i za čitavi naš kraj. Na kraju želimo istaknuti da u ovih nekoliko rečenica teksta ne stanu sve aktivnosti, povijest Društva i sve ono važno u njegovom djelovanju, ali se da jasno izvući činjenica koliko je KUD bitan za razvoj društvenoga života u našem malom selu nadomak Ivanić-Grada.

Povijest KUD-a

Članice i članovi KUD-a “Posavec” 1976. godine

Povijest KUD-a

Revija narodnih nošnji održana 2009. godine u Ivanić-Gradu

Povijest KUD-a

Članice i članovi KUD-a “Posavec” 2013. godine

Footer light

"Ponos Kud-a, te oni zbog kojih sve to radimo i održavamo brojne nastupe i događanja su nam naša djeca jer ako to prekinemo i bacimo negdje pod tepih, tu našu bogatu kulturu i običaje, pitamo se što će ostati našoj djeci u ovom dobu modernizacije i nepoštivanja samoga čovjeka."

Marko Klak

KUD Posavec Dubrovčak Lijevi - Topolje
Ulica braće Radić 5, 10316 Lijevi Dubrovčak

Predsjednik: Dejan Herceg
Tajnik: Marko Klak
Blagajnik: Marijana Gregčević

Voditelji i koreografi plesnih skupina:
Marko Klak i Marijana Gregčević

Footer light

© 2022. KUD Posavec Dubrovčak Lijevi – Topolje